23 Mart 2015 Pazartesi

Uluslararası Kuruluşlar...

    Uluslararası kuruluşlar ve bunların çıkardığı yayınlar çok verimli bir bilgi kaynağı niteliğindedir. Bu kaynaklardan bazılarını burada sizlerle paylaşacağız:
    1. ITC: International Trade Center (Uluslararası Ticaret Merkezi)
Bu yer Cenevre de bulunmaktadır ve belirli ürünler hakkında piyasa araştırmaları genel ülke profilleri, iki aylık şeklinde bültenler yayınlamaktadır. Bültenler International Trade Forum ismindedir. Bu kuruluş ihracat ile ilgili özel bilgi isteklerine de cevap vermektedir.
    2. UN: United Nations (Birleşmiş Milletler)
Çeşitli ekonomik konularda sanayi ve ticaret ile ilgili istatistik serileri ve piyasanın gelişmesi, gidişatı hakkında özel raporlar yayınlamaktadır. Ayrıca UN Economic Comissions (Birleşmiş Milletler Ekonomik Komisyonu) bazı ilgi gösterdikleri coğrafi bölgeler hakkında özel araştırma raporları ve istatistikler hazırlamaktadırlar.
    3. FAO: Food and Agriculture Organization ( Gıda ve Tarım Organizasyonu)
Roma merkezli bir yan kuruluş mahiyetinde olan bu yer Birleşmiş Milletlerin bir koludur. Tarım ile ilgili istatistik serileri hakkında ve gıda maddeleri konusunda pazar raporları hazırlayıp yayınlamaktadır.
    4. OECD: Organization for Economics Cooperation and Development ( Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü)
Bu kuruluşa Türkiye de üyedir. Sanayi, ticaret, bilim ve teknoloji yanı sıra gıda, taşımacılık gibi alanlarda ülke ekonomileri hakkında araştırmalar yapar, istatistik bilgiler ve raporlar hazırlarlar.
    5. UNCTAD: United Nations Conference on Trade and Development ( Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı)
Uluslararası ticaret, ticaret tercihleri ve ticaret engelleri konusunda merak edilen her şey bu kuruluşun yayınları arasında yer almaktadır.
    6. IMF: International Monetary Fund ( Uluslararası Para Fonu)
Ülkelerin uluslararası döviz mevduatı, dış ticaret, ticaret engelleri, ekonomik ve mali gelişmleri hakkında yayınlar çıkartır.
    Bu uluslararası kuruluşların birçoğu yayınların katalog ve listelerini çıkartır. Fakat ellerindeki bilgilerin bir kısmı da hiçbir zaman yayınlanmamaktadır. Uluslararası kapsamda araştırma yapmak isteyenler bu kuruluşlarla direk bağlantı kurarak, yayınlanmış bilgilerden faydalanabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder