14 Mart 2015 Cumartesi

Dış Ticarette Satın Alma Acentesi...

    Dış Ticaret Operasyonlarında çok bilinmeyen, en keyifli bölümlerden biri aslında Satın Alma Acenteliği iş koludur.
    Satın Alma faaliyetleri de yapı bakımından birazda olsa komisyonculuğa benzemektedir. Fakat burada komisyonculuktan farklı olan kısımları da bulunmaktadır. Öncelikle Satın Alma Acentesinin görevlerinden bahsetmek gerekirse; yurt dışında iş yapan firmaların, yurt içinden ürün alma konusunda ihtiyacı olan acentelik hizmetlerini karşılarlar. Yurt içinden, yurt dışına yapılan ihraç işlemleri acentelere ait değildir. Bütün şartların ithalatçı tarafından ön görüldüğü malı iç piyasada tedarikçilerinden araştırarak ithalatçıya bildirir. Ürünün ihracat işlemlerini ise acente değil yine iç piyasada anlaşmaya varılmış tedarikçi gerçekleştirilir. Acenteler komisyon ücreti esasıyla çalıştıkları için, araştırarak buldukları ürün ihraç edildikten sonra, yurt dışındaki ihracatçısından komisyon ücretini alır.
    İşlem akışlarından bahsetmek gerekirse; İthalatçı tam olarak istediği özelliklerdeki ürünü, miktar ve paketleme çeşitleri de dahil olarak istediği yaklaşık fiyatlar çerçevesinde Dış Ticarette Deadline ismi verilen bitiş süresine kadar, ürünün bulunmasını, alternatif ürünlerle ve tedarikçilerle bir raporda sunulmasını Satın Alma Acentesinden isteyecektir. Acente de bu doğrultuda piyasada tedarikçi ve ürün araştırmasını başlatır ve ithalatçıya sonuçları raporlayıp bildirir.
    İthalatçı istediği ürünlere karar verip, istediği tedarikçiyi seçer ve bunlardan istediği miktarlar için kesin fiyat teklifleri ister. Kesin teklifleri yine acente, tedarikçilerle görüşerek halleder ve satıcılardan gelen kesin teklifler acentede toplanır. Tekliflerin yalın olarak üstlerine hiçbir kar eklemeden ithalatçıya sunulması gerekse de ülkemizde kar ekleyerek çok doğru olmamakla beraber, iki taraftan da komisyon alanlar bulunmaktadır. Son olarak teklifler doğrultusunda ithalat ve ihracat bağlantıları gerçekleştirilir. İthalatçı isterse acente ürünün sevkiyat ve yükleme işlemlerinde ithalatçıyı temsil edebilir ve işlemleri yürütebilir.
    Bir satın alma acentesinin ithalatçı ile yapacağı çalışmada önemli noktası, yaptığı bağlantıda kazancını devamlı hale getirmek olacaktır. Bir kerelik yapılan işler, acentenin ömrünün de karının da devamlılığını sağlayamaz. Ayrıca ithalatçının acenteyi aradan çıkararak komisyon ödeneğini ortadan kaldırmaya çalışması konusunda, Satın alma acentesi ile sözleşme yapılacak ve kurallar koyulacaktır. Satın Alma Acentesinin potansiyel açıdan müşterileri; yurt dışındaki sanayi kuruluşları olabilir. O kuruluşlarda belirli bir çevre ve saygınlık oluşturulduktan sonra hammadde bulunması konusunda onlara acentelik hizmetleri de verilip, iyi kazançlar sağlamak mümkün olacaktır. Dünyadaki hemen hemen tüm üreticilerin bulunduğu veri tabanlarından yararlanmakta fayda vardır.
Bu veri tabanlarının toplandığı siteler şunlardır:
- www.kompass.com
- www.thomasregister.com
- www.europages.com

Bu satın alma acenteliği işini çoğu iş kolunda ve ürün bazında yapabilirsiniz. Sadece üreticileri düşünmemek ve yurt dışındaki tüccar konumundaki ithalatçılarla da bağlantıya geçmek karınızı arttırabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder