5 Mart 2015 Perşembe

Dış Ticaret İşlemlerinde Ödeme Şekilleri Nelerdir?

    Dış Ticaret Operasyonlarınızı gerçekleştirmeniz esnasında anlaşarak seçeceğiniz ödeme şekillerden birini kullanırsınız. Peki Dış Ticaret İşlemlerinde Ödeme Şekilleri Nelerdir?
    Ödeme şekilleri (Foreign Trade Payment Methods), karşılıklı taraflara göre değişiklik göstereceğinden, ortak bir anlaşmaya vararak gerçekleştirmelidir. Örnek vermek gerekirse; siz ithalatçı tarafsanız ve ürün siparişi vereceksiniz. Fransa daki sevkiyatçı, ödeme kısmını peşin olarak ayrıca tüm masrafları da size ait olarak teyitli ve görüldüğünde ödemeli bir akreditif ile istemekte bu sizce uygun mudur yoksa değil midir diye soracak? Yada bu konuda onunla pazarlık edip, etmeyeceğinizi bilmeniz gerekir.
   Bunun gibi bir örnek de ihracatçı taraf olduğunuzu düşünerek verelim. Sırbistandaki bir müşteriden sipariş aldığınızı varsayarsak, müşteriniz ödeme konusunu, malları gümrükten aldıktan sonra 60 gün içinde açık hesap olarak ya da 60 gün süreli vadeli poliçe ile ödemek isterse, buna nasıl yanıt vermelisiniz?
    Siz satıcı ya da alıcı taraflardan hangisi olursanız olun, vadeli bir satışın büyük bir risk getireceğini bilmeli ve peşin satışta oluşacak bir müşteri kaybı durumunu göze almanız gerekmektedir. Bir firma Dış Ticaret Operasyonlarına başlamadan öncesinde kendine en uygun olacak ve kendini güvende hissettirecek, uygun ödeme kanalını oluşturmalı ve tercih etmelidir. Şüphesiz herkes bunu oluşturup, bazı zamanlarda size direteceğinden, makul gelmeyen ödeme yollarını, zarara girmektense redetmeniz yararınıza olacaktır.
    Taraflar kendileri açısından, mevzuat, güvence, finans, maliyet ve bunun gibi konularda en uygun ödeme şeklini seçerek, birbirlerine dayatmadan ortak karar alarak, mutabık olduktan sonra bu ödeme şekli konusunda gereklilikler yerine getirilebilir. Uluslararası ticaret işlemlerinde iki tarafında kullanabileceği ödeme şekilleri belirlenmiştir.
Dış Ticaret İşlemlerinde en çok kullanılan ödeme şekilleri bunlardır;
- Peşin Ödeme (Advance Payment)
-Akreditif (Kredi Mektubu) (Letter of Credit)
- Kabul Kredili Ödeme (Documentary Bills)
- Vesaik Mukabili Ödeme (Documentary Collection or Cash Againts Documents)
- Mal Mukabili Ödeme
    Daha sonraki konularda Dış Ticarete söz konusu olan bu ödeme şekillerini ayrıntılı bir şekilde inceleyip, anlatacağım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder